NAPOLILAINEN PIZZA

Napolilainen pizza on autenttisuutta ja ainutlaatuisuutta. Se on maailman herkullisinta pizzaa. 

Lataa reseptikirja

Pizza on syntynyt Napolissa. Napolista käsin se lähti valloittamaan maailmaa ja muutti muotoaan maanosan mukaan. Me toimme pizzan takaisin juurilleen tarjoilemalla vain aitoa napolilaista pizzaa. Sellaiseksi pizza on tarkoitettu, ja sellaisena se on parhaimmillaan. Tuoreena, pehmeänä ja perinteisellä reseptillä valmistettuna.

Napolilainen pizza koostuu yksinkertaisista raaka-aineista, mutta kriteerit sille, että pizza sertifioidaan aidoksi napolilaiseksi pizzaksi, ovat monimutkaiset ja tarkkaan suojellut. Esimerkiksi suurin osa raaka-aineista tulee hankkia tietyltä alueelta Italiasta, pohjan tulee käyttäytyä ennen ja jälkeen paiston oikealla tavalla, eikä se saa olla missään nimessä rapea. 

Lopullisen makuharmonian napolilaiseen pizzaan luovat tarkkaan valitut ja yhdistellyt täytteet, joita on käytetty jo satojen vuosien ajan. Kaiken viimeistelee 450 °C avotuliuuni, jossa pizzaa paistetaan vain reilun minuutin ajan, jolloin mausta tulee paras mahdollinen. Napolilainen pizza ei ole rasvan kyllästyttämää, vaan aitojen raaka-aineiden luoma ainutlaatuinen makukokonaisuus. 

Sertifikaatin saaminen vaatii siis kaiken tekemistä oikein, minkä takia olemme Suomen ensimmäinen ja Pohjoismaiden neljäs napolilaisen pizzan kattojärjestön Associazione Verace Pizza Napoletanan sertifioima napolilainen pizzeria. 

Napolilainen pizza on Unescon maailmanperintölistalla, joten tarjoilemme sinulle jotain ainutlaatuista.

VIA TRIBUNALIN TARINA

Vuonna 2015 saimme mahdollisuuden kokeilla ystävieni kanssa aitoa napolilaista pizzauunia. Uuni lämmitettiin avotulella n. 450 °C, jonka jälkeen laitoimme uuniin napolilaisen klassikon – Margheritan. Pidimme pizzaa vain n. minuutin ajan tulikuumassa uunissa ja katsoimme, kuinka tomaatit, mozzarella, basilika, pecorino ja oliiviöljy muuttuivat kauniiksi kokonaisuudeksi Italian lipun väreihin.

Otimme pizzan uunista ja maistoimme sitä pikkupoikamaisella mielenkiinnolla. 

Miten tämä on mahdollista? Se oli ainut asia, joka meillä oli sillä hetkellä mielessä.

Miten on mahdollista, että niinkin tavallinen ja rakastettu ruoka kuin pizza voi maistua näin paljon paremmalta, kun sen valmistaa hieman eri tavalla. Ajatus napolilaisesta pizzeriasta syntyi välittömästi.

Alusta asti meillä oli periaate siitä, että pizzeria täytyy toteuttaa niin autenttisen napolilaisesti kuin vain on mahdollista. Tarvitaan siis aito napolilainen pizzauuni sekä napolilaisen pizzan kattojärjestön Associazione Verace Pizza Napoletanan myöntämä sertifikaatti.

Pizzauuni löytyi, mutta tilat, joihin valtavan ja painavan pizzauunin saisi asettaa, olivat kiven alla. Lopulta sopivat tilat löytyivät Helsingin keskustasta Sofiankadulta. Kolme kuukautta avaamisen jälkeen keväällä 2017 Associazione Verace Pizza Napoletanan edustaja saapui arvioimaan toimintaamme. Meille myönnettiin sertifikaatti ennätysajassa ja ensimmäisenä Suomessa.

Sertifikaatti on tae autenttisesta mausta, mutta vasta puheensorina ja nauru ovat todisteet siitä, että olemme onnistuneet tarjoamaan sinulle ainutlaatuisen ravintolaelämyksen. Se on ainut tavoitteemme.

Meille olet aina lämpimästi tervetullut nauttimaan yhdessäolosta sekä herkullisesta napolilaisesta pizzasta, jonka reseptistä ei tarvitse muuttaa mitään, sillä napolilainen pizza on jo valmis.

Tervetuloa pizzan alkulähteille Via Tribunaliin.

Koko Via Tribunalin henkilökunnan puolesta,

– Antti Kuitunen, Ravintolatoimenjohtaja